Exposició 70 anys d’ERC

És un gran privilegi i un honor poder escriure aquestes ratlles com a President del Casal Foment  i aportar algunes reflexions en aquest número especial de la revista Foment, editat en motiu de la vinguda a Reus de l’exposició “… i obrirà solcs l’Esquerra catalana” 70è aniversari d’Esquerra Republicana de Catalunya (1931-2001).

Em refereixo al privilegi i honor que representa haver estat escollit President de la secció local d’ERC de Reus i, per tant, tenir la responsabilitat de coordinar les dones i els homes de la nostra ciutat que continuem creient en el projecte que es concretà organitzativament el mes de març de 1931 en el nou partit anomenat Esquerra Republicana de Catalunya, però que s’alimentava de fonts ideològiques encara amb més tradició.

L’any 1931, en la fundació d’ERC, a més de partits polítics com a tals, hi participaren periòdics i representants del moviment associatiu. Pel que fa a Reus, 4 entitats i el periòdic Foment estigueren representats, amb veu i vot, a la Conferència d’Esquerres Catalanes (17-19 de març de 1931). Així doncs, les persones que des de Reus impulsem el projecte polític d’ERC, som hereus d’una brillant i activa tradició política que ja venia d’anys abans per acció del Foment Nacionalista Republicà i de l’edició del diari Foment des de l’any 1906.

L’Exposició que motiva aquest número especial del Foment ens mostra la llarga tradició de defensa dels valors democràtics, nacionals i socials que s’ha mantingut viva en els diferents moments d’ERC. Simultàniament, una particular visió elaborada des de Reus complementa l’exposició nacional. I no us farà estrany que s’hagi preparat aquest apartat local, ja que l’afiliació de Reus ha marcat petjada i sobresurt en diferents moments de la història d’ERC. Per citar els anys més recents, presència en l’àmbit municipal arran de la represa democràtica de les eleccions municipals; incidència en l’evolució de les dinàmiques internes del partit quan l’any 1987 un grup de militants i quadres de Reus membres de l’Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra, encapçalats per l’amic Ernest Benach, ingressa a ERC; petjada profunda a la ciutat per les innovadores polítiques municipals impulsades pel propi Ernest durant els anys com a regidor; resultats i iniciatives de govern a Reus que sobresurten en l’àmbit català i que marquen un estil de política municipal exportable a la resta de ciutats del país.

És així, doncs, com amb la visita coneixereu millor l’engrescadora visió transformadora del nostre país, unes vides plenes  de compromís (fins i tot en els moments més tràgics), un projecte polític preparat plenament per al segle XXI. I és en clau de present i futur, que l’exposició pren la dimensió més plena. El nostre país, el poble, la situació del món, necessiten de dones i homes que lluitin encara amb més energia que la que ens mostren aquestes pàgines de la història del segle XX. Mai com ara, quan ens veiem envoltats per plantejaments mancats de diàleg, quan es menysprea el dret a la diversitat, a la llibertat d’expressió o a creure que en la diferència d’opinions neix la força de la creació d’un futur més ric i plural; quan se’ns vol fer creure que sentir-nos poble i nació són xacres del passat i no es valora que la solidaritat planetària comença per estimar allò que un és: un ciutadà d’un país, un ésser humà amb cultura i arrels històriques i, per tant, amb identitat. I és així, a partir de la identitat pròpia, que cadascú de nosaltres pot aportar el gra de sorra per construir un futur comú on els valors del respecte per a les persones, pels pobles i per l’entorn on vivim, generin l’única esperança que tenim de sobreviure.

Només em resta expressar de forma molt especial, l’agraïment per la feina feta per Jordi Tous, Marc Ferran i Òscar Subirats. Els tres amics historiadors han treballat de valent i amb una il·lusió que és just de reconèixer. Gràcies a ells i a moltes altres persones, podem aprendre una mica millor les lliçons que ensenya la nostra història.

(02/09/2002)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s