100 anys de Foment

Si a la nostra ciutat volem parlar d’un referent en l’àmbit de la premsa nacionalista republicana, el nom que ens ve al cap ràpidament és el de “Foment”. Però és només això, un setmanari, un diari? Evidentment no sóc jo la persona adequada per fer una acurada exposició històrica, que per això ja hi ha força persones expertes a la nostra ciutat que ens poden explicar amb detall que ha representat el “Foment”. En tot cas, quedin aquí aquestes notes per resseguir els orígens d’una entitat i periòdic que han deixat petjada a Reus i a través de la qual podem conèixer l’evolució del pensament nacionalista republicà.

El naixement com a entitat ve provocada per la dissolució i unió d’altres grups, evolució lògica en els primers anys del segle XX, en els quals l’activisme polític i el compromís amb el país i l’ideari republicà es mostren amb un especial dinamisme a Reus. Tal i com hem trobat explicat a l’exemplar de “Foment” del dia 15 de novembre de 1931, “acceptat el programa polític per tots els socis d’ambdues entitats (la Lliga Catalanista i el Centre Federal), aquestes es dissolgueren i el dia 25 d’octubre de 1906 es constituí Foment Republicà Nacionalista que es domicilià al carrer de Vallroquetes, núm. 12. Pocs dies després celebrà el seu acte inaugural amb un banquet i un míting.”

Creada l’entitat, l’aparició de la publicació periòdica amb la capçalera de “Foment”, que alternà la forma de setmanari i diari en diferents èpoques, fou provocada per l’esdevenir natural dels fets. Així el 7 de novembre de 1906 es publicà un primer número, malgrat que el número 1 oficialment reconegut no es publicà fins el dia 1 de desembre, tal i com també se cita a l’exemplar del 15 de novembre de 1931 “L’esclat patriòtic que es condensà en Solidaritat Catalana, obligà a Foment, tot just nascut, a prestar atenció a la política local i per a major eficàcia de la seva tasca, el dia 1r de desembre de 1906, llençà a l’estadi de la premsa el número primer del setmanari Foment”.

L’any 1931, en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, a més de partits polítics, hi participaren també representants de la societat civil republicana (periòdics i associacions) que s’havia anat teixint per tot el territori des del fracàs de la primera República, com a alternativa democràtica a la incapacitat de participació política que implicava el sistema electoral, viciat i corrupte, implantat per la restauració borbònica de 1874. Pel que fa a Reus, quatre entitats i el periòdic “Foment” estigueren representats, amb veu i vot, a la Conferència d’Esquerres Catalanes (17-19 de març de 1931). D’aquesta forma es vincula la brillant i activa tradició política que ja venia d’anys abans per acció del Foment Republicà Nacionalista i de l’edició del “Foment” amb el projecte de futur que representa Esquerra Republicana. No tardà gaire en demostrar-se l’impacte polític a nivell ciutadà, ja que el mateix any 1931 “el dia històric del 14 d’abril, els regidors que l’allau ciutadana havia elegit el diumenge anterior estaven reunits feia 24 hores al casal del carrer de la Perla i d’allí sortiren acompanyats del poble meravellat per tal d’anar a prendre possessió del govern de la ciutat en nom de la República que s’estava aixecant per totes les terres ibèriques. La primera presidència republicana fou conferida a un home de “Foment”.

L’aixecament militar i la repressió posterior obren un període d’inactivitat del Casal Foment que s’allargarà fins l’any 1976 quan alguns militants veterans de la ciutat reorganitzen Esquerra Republicana de Catalunya un any abans de la seva legalització. Uns començaments que van anar plens de dificultats de tot tipus, però que es van superar gràcies a la tenacitat de la militància d’aquells moments, que va saber estar a la mateixa alçada de totes aquelles persones que al llarg d’aquests 100 anys han sabut donar el millor de si mateixes per tal de fer possible els nostres ideals. Com a president del Casal Foment, no voldria menystenir a ningú dels que m’han precedit en la responsabilitat del càrrec ni en l’acció política, i deixar constància del meu sincer agraïment i expressar el meu respectuós homenatge. Per no fer una llista interminable i feixuga de persones, permeteu que us relacioni el nom dels presidents que ha tingut Casal Foment des de la represa de la democràcia: Jordi Binefa i Abelló (1978/80), Estanislau Salvadó i Sans (1980/82), Marià Bofarull i Ferrer (1982), Josep M. Descarrega i Roig (1982), Pau M. Salvadó i Sans (1982/89), Josep M. Bru i Serra (1990/91), Joan Moncusí i Magdalena (1992/98) i Empar Pont i Albert (1998/2001).

El grup de persones que impulsem el projecte polític d’Esquerra Republicana de Catalunya, des de Reus, som hereves i ens sentim continuadors d’aquesta llarga tradició que des de l’any 1906 treballa per la nostra ciutat i país. Amb plena coherència amb aquells que ens han precedit i tal i com s’expressava en una editorial de commemoració del 25è aniversari del “Foment” “solament podem dir que tenim la consciència tranquil·la, del deure complert per Reus, la ciutat estimada i per Catalunya, la pàtria  volguda.”

Per molts anys “Foment”!!!

Àngel Cortadelles i Bacaria

President del Casal Foment d’Esquerra-Reus.

(09/11/2006)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s