L’acció exterior del Govern de Catalunya

Aquesta setmana el fet d’acomplir-se dos anys del govern d’entesa m’ha permès assistir a dues conferencies de balanç: la del president del Govern i la del Vicepresident, a les quals s’afegirà la setmana vinent un acte de partit. Ha estat doncs, una setmana de balanços (anàlisi de l’acció feta) i de situar clarament les prioritats de futur fins a finals de legislatura. La coincidència en el temps ha fet que, a més d’allò que s’ha explicat a les respectives conferències, el Vicepresident hagi refermat la voluntat de transformar la Secretaria d’Afers exteriors en una Viceconselleria arran de l’aprovació de la Llei de la presidència de la Generalitat i del Govern.

No em referiré al contingut (ja abastament comentat) de les  conferències del President i Vicepresident, sinó que em vull centrar en l’àmbit des del qual estic actualment treballant per garantir un millor present i futur per a la ciutadania de Catalunya.

La transformació del rang institucional d’Afers Exteriors ha estat aprofitada (com sempre) per carregar contra Catalunya i, de forma molt especial, contra tot allò que faci Esquerra al Govern. Aquí no importa l’objectiu final de dotar de millors oportunitats de cara al desenvolupament econòmic del nostre país, ni el benestar de la ciutadania en un període de crisi. No, allò que importa només és la visió negativa i destruir per un sol motiu: d’allò que estem parlant és de convertir Catalunya en un actor de primer nivell en l’àmbit internacional i el problema no és altre que anar en contra de Catalunya i del seu Govern sigui quina sigui l’activitat que desenvolupi.

La presència i l’acció internacional es fan encara més necessàries en els moments en què vivim i per això es vol dotar els òrgans de l’acció exterior d’un rang institucional més alt, encara que això no impliqui un increment en la despesa.

Catalunya sempre ha estat un país de gent activa, que s’ha mogut en totes les direccions per comerciar, conèixer, viatjar. La presència catalana en el món és prou antiga i es faria impensable un futur del nostre país encotillat només en el nostre àmbit territorial. Si el fet d’obrir-nos al món ens ha permès tenir oportunitats que sempre ens aporten beneficis en l’àmbit econòmic, per què ara, precisament quan més necessitem tenir bons contactes, captar inversions, fer més competitiva la nostra economia productiva, atraure nous mercats emissors de turisme, ens hauríem de quedar amb els braços creuats?

La interconnexió de les economies necessita d’una constant anàlisi de què passa en el món per tenir capacitats de resposta àgils i competitives. Ens cal invertir a casa per millorar la recerca i el desenvolupament, però alhora cal estar atents a d’altres innovacions o a l’obertura de nous mercats. Però no és només en l’àmbit estrictament econòmic. També hi ha els aspectes d’innovació social, la millora d’oportunitats en la formació de la gent jove, l’intercanvi cultural que tant ens enriqueix i també, de forma significativa, la nostra aportació per aconseguir un món més just, sostenible i solidari. Tots els àmbits són prou significatius com per mirar d’estar presents a tots els fòrums on es marquen les tendències i es prenen les decisions que en algun moment ens marcaran aspectes quotidians de la nostra vida. Això és d’una evidència tal que ningú hi posaria cap pega a que es fes sinó fos pel fet que és des de Catalunya que ho impulsem. És únicament i exclusiva un tema de concepció política: els qui no creuen en l’existència del nostre país voldríem que ens estiguéssim quietets i a casa. Però això no cola; si no ens preocupem nosaltres del nostre país, qui ho farà?

Per tot això ara més que mai, des del Govern de Catalunya cal impulsar una acció internacional potent per garantir un present i futurs millors per a la ciutadania del nostre país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s