Bona sort o mala sort?

Durant el darrer mes i, sobretot, durant la darrera setmana, m’ha passat pel cap aquesta pregunta, no ven bé amb aquesta formulació. La pregunta en qüestió se’m va fer evident quan una companya de feina va tenir la gentilesa de respondre a la meva “poètica” felicitació d’enguany, enviant-me un conte que us transcriuré al final.

El passat 28 de novembre vaig haver de reflexionar profundament sobre tot allò que dins del partit i des del govern, la gent d’Esquerra havíem estat fent i si els resultats de les eleccions eren per bona o mala sort, o bé conseqüència de coses ben fetes però mal explicades, decisions errònies, o processos interns gestionats incorrectament.

El resultat electoral era prou clar com per provocar que totes les persones del partit, des dels militants de base fins als dirigents, fessin una anàlisi realista . Allò que ha passat, ha estat una sort o una desgràcia? El resultat de les eleccions al Parlament tindrà conseqüències de tot tipus, fins i tot laborals que obligaran a prendre decisions. Hauré tingut bona sort o mala sort?

El passat dimecres de bon matí anava amb la Montserrat cap a Barcelona i aquell dia per diversos motius vam decidir fer allò que no fem mai: anar-hi amb el cotxe. Passat el peatge del Vendrell i abans d’arribar a Calafell, el cotxe s’aturà i no hi hagué forma de tornar-lo a engegar. Grua i cap a Barcelona. No vaig arribar a temps per anar al Palau de la Generalitat al comiat del vicepresident i directes a un taller. La diagnosi de l’avaria: soc incapaç de repetir el concepte tècnic, però fou evident que el pressupost que em van fer és un cop de pala dels que recordes molts anys. No vam patir cap dany però tenim el cotxe al taller a Barcelona a l’espera que el reparin. Bona sort o mala sort?

Com que de moment ens hem quedat sense cotxe, el dia 24 li vaig demanar al meu pare que ens deixés el seu. El dia de Nadal en Marc, el fill gran, agafa el cotxe de l’avi per anar a fer encàrrecs. Pel centre de Reus un cotxe no respecta el cedeix el pas i en Marc, per esquivar-lo, s’emporta dos cotxes aturats a la vorera. Resultat, per voler esquivar i no topar amb l’infractor, la culpa de la topada és d’ell i el cotxe de l’avi destrossat: sinistre total. En Marc, fora d’uns bons cops físics i a la moral, no ha patit cap altra dany visible. El cotxe destrossat però ell ni una rascada. Bona o mala sort?

Doncs bé, estar clar que de tota experiència se’n poden treure conclusions contradictòries. Aquí us adjunto el conte que m’hi ha fet pensar:

Un camperol xinès tenia un cavall negre que era l’admiració dels seus veïns. Els veïns li deien: “Quina bona sort tenir un cavall com aquest”. I el camperol contestava: “Bona sort o mala sort? Qui ho sap!.

I conten que un bon dia el cavall es va escapar i se’n va anar al bosc. Quan els veïns es van assabentar, van anar a consolar al camperol i li van dir: “Quina mala sort que hagis perdut el cavall” i el camperol, amb molta pau, va contestar:” Mala sort o bona sort?”.

Després d’alguns dies el cavall va retornar del bosc i amb ell van venir dos poltres salvatges. De forma que ara tenia tres cavalls. Els veïns van venir a felicitar el camperol: “Quina bona sort. Ara tens tres cavalls” i el camperol va contestar: Bona sort o mala sort?

Expliquen que el fill del camperol va voler domar els poltres salvatges, però va caure d’un d’ells i es va trencar una cama. Els veïns van anar a donar-li consol i li van dir: “quina mala sort que el teu fill s’hagi fracturat una cama”. El camperol, com sempre, va contestar: “Mala sort o bona sort?”.

Diuen que havia una guerra per aquelles contrades i els militars anaven de poble en poble per reclutar joves hàbils per l’exèrcit; van anar a aquell poble i es van endur a alguns joves però al que tenia la cama enguixada el van deixar. Els veïns van anar al camperol per donar-li la enhorabona: “Quina bona sort que el teu fill s’hagi trencat una cama”. Una vegada més el camperol va contestar: “Bona sort o mala sort? Qui ho sap!”

Un pensament sobre “Bona sort o mala sort?

  1. Com bé dius, la interpretació de bona sort o mala sort de qualsevol fet, és possible, és més, el conte ens deixa clar com, fets inicialment interpretats com mala sort, uns dies després semblen de bona sort.
    El fet és que els canvis són permanents i la nostra capacitat d’adaptació és, absolutament, determinant.
    Bones Festes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s