10 anys de la supressió del servei militar obligatori

Avui que fa 10 anys que es va suprimir el servei militar obligatori, m’han vingut al cap els records de la feinada que ja feia anys que a Reus moltes persones compromeses en l’abolició de la conscripció obligatòria o, més àmpliament, en la desaparició dels exèrcits, estàvem fent. Hi havia punts de partida, mètodes o visions diverses, però sigui amb el nom que sigui (Moviment per la Pau, MOC, Justícia i Pau…), totes les persones implicades vam treballar per aconseguir que es fessin passes per caminar vers la utopia d’una societat sense exèrcits ni violència.

És evident que el camí és llarg i lent, però veure i visualitzar que hi ha fites que s’han aconseguit ens demostra la importància de fer camí. La feina pendent, ara com 30 anys enrere, s’ha d’afavorir de forma decidida des de tots els àmbits de la nostra ciutat. En aquells moments foren les iniciatives, majoritàriament de gent jove, des de grups i associacions que vam organitzar xerrades als instituts, activitats a les escoles, mestres agrupats en seminaris per la pau, elaboració de materials didàctics, mobilització social, el compromís i l’exemple personal amb l’objecció de consciència o la insumisió…

Avui, com llavors, hem de facilitar que la ciutadania tingui possibilitat de resoldre els conflictes amb mètodes noviolents. Si creiem en una societat millor on es pugi eradicar la violència, des de tots els àmbits hem de promoure pràctiques diferents. A la nostra ciutat, malauradament, en tenim tràgics exemples recents. I ahir, precisament, fèiem la reflexió sobre una visió femenina del món. Parlem d’imposar solucions o de dialogar i consensuar, de manar o cooperar? Violència versus diàleg, consens.

No cal pensar només en el servei militar o l’exèrcit; apliquem-ho a casa, l’escola, l’oficina, l’associació i treballem des de tots aquests àmbits.

Si ho fem, un món sense violència serà possible.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s