Estalvi, eficiència i energies renovables

Les notícies que ens arriben del Japó m’han frapat en dos sentits.  El primer, humanament més colpidor, en el sentit de recordar-nos qui som i com de vulnerable arribem a ser  davant els esdeveniments imprevisibles de la natura. Som humans, som intel·ligents, però no som els amos del món. Desastres naturals com el del Japó ens han de recordar que ens convé ser humils i previsors. Durant la meva curta experiència com a regidor d’Emergències i Seguretat Civil vaig poder treballar en aquest sentit i, vista l’experiència, ens cal ser exigents en la prevenció d’emergències i la coordinació dels operatius que han d’actuar en cas de necessitat. I mitjançant totes les vies d’acció, ajudar a pal·liar el patiment de les persones. Els fenòmens naturals no es poden aturar, però les seves conseqüències sí que es poden minimitzar. En aquest sentit, no sempre estem fent bé els deures, només cal mirar a casa nostra com es continua construint en zones on algun dia l’aigua tornarà a passar i llavors ens planyirem pel desastre provocat.

El segon és el debat que ha ressorgit sobre les centrals nuclears. Els debats tècnics sobre la seguretat d’aquestes centrals acaben sempre amagant allò que per a mi és el més important: el debat sobre el model energètic, l’origen de l’energia que utilitzem, si som conscients de l’ús que en fem i si volem un model de societat basat en el paradigma de la producció i l’ús il·limitat de l’energia. El tema de fons no és el risc de l’energia nuclear, sinó fins quan el nostre planeta aguantarà un model basat en energies no renovables, siguin d’origen fòssil o nuclear? Per què els governs no fan apostes molt més fermes per les energies renovables?

Diguem-ho clar, els interessos econòmics del guany a curt termini continuen passant pel davant de garantir un futur viable per al nostre planeta. Fins ara, s’han promogut les energies renovables amb primes que al cap d’un temps van disminuïnt, generant inseguretat als inversors. Com volem, en aquestes condicions, desenvolupar alternatives si no promovem una inversió estable? Si sabem que el nostre model energètic actual no té futur, com és que enlloc d’esforçar-nos en garantir la inversió per tenir en poques dècades un model energètic sostenible, centrem el debat només en tecnologies de risc? S’ha de fer negoci, i tant que sí, però no a qualsevol preu. Deixem-nos de debats nuclears i apostem decididament per l’estalvi, l’eficiència i l’energia renovable. És el millor favor que ens podem fer.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s