4t aniversari de la Víbria de Reus

Avui és un dia molt especial. Com a pare biològic recordes de forma intensa i afectuosa l’aniversari de naixement dels teus fills i filles. Però hi ha també els aniversaris de naixement de projectes o elements els quals, per la teva especial vinculació, t’agrada recordar i, alhora, t’emociones en fer-ho.

El primer ball de la Víbria de Reus (en privat)

Avui és un dia d’aquests. El 21 d’abril de 2007 vàrem presentar en públic la Víbria de Reus. Fou un part llarg i no exempt de dificultats, sobretot econòmiques.

Sabeu quin fou l’origen? Us l’explico.

El dia 25 d’octubre de 1906 es constituí a Reus el Foment Republicà Nacionalista (FRN) amb domicili al C/Vallroquetes 12. L’entitat edità una publicació periòdica (el Foment) i s’implicà plenament en la dinàmica ciutadana amb activitats polítiques, culturals i lúdiques. Del 17 al 19 de març de 1931, el Foment participà a la Conferència d’Esquerres Catalanes i, per tant, participà en el naixement d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Quan la gent del Casal Foment d’ERC i les JERC a Reus ens vam plantejar el actes de celebració del centenari del Foment (FRN) vam veure clar que, a més de les activitats pròpiament polítiques, volíem que el centenari no passés desapercebut i deixés un llegat clar i permanent a la ciutat de Reus. Així fou com nasqué el projecte de la Víbria de Reus. Des d’un partit polític vam voler donar a la ciutat un element festiu que recordés com des de feia 100 anys la gent republicana de Reus estàvem implicats també en la festa.

Ens estimem la víbria però, encara més, ens agrada com Reus l’ha feta seva, com la colla fa que la ciutadania se l’estimi i visqui amb intensitat el seu ball i el foc, com es vibra amb el seu esperit d’animal d’aspecte ferotge, amb cos de drac, cap de serp i pits de dona.

Des d’aquestes línies una abraçada molt especial a totes les persones amb qui vam treballar i viure intensament els mesos que costà fer realitat la Víbria. Malgrat que em pugui oblidar d’algú, cito que es mereixen tot l’agraïment del nostre poble: Manel Llauradó, Ferran Benach, Gerard Baiget, Pep Enric Martí, Òscar Subirats, Maria Riera, Marc Bergés.

De la nostra acció en queda un record permanent en el cos de la víbria: l’escut del FRN. El sabeu localitzar?

Per molts anys, estimada Víbria de Reus!!!

Visca el foc, visca la Festa!!!

L'escut del Foment Republicà Nacionalista

Escut del Foment Republicà Nacionalista

Voleu conèixer millor el projecte de la víbria de Reus? Consulteu el DOSSIER

Podeu veure algunes imatges inèdites de la Víbria de Reus dins el bressol, acabada de néixer a l’ÀLBUM WEB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s