Reus, experience city

Fa uns dies vaig participar en un debat d’alcaldables organitzat per la Unió de Botiguers, sobre comerç. És bo poder contrastar les diferents propostes, però com sovint em passa vaig trobar a faltar una visió més àmplia. Als polítics ens toca gestionar 4 anys però ho hauríem de fer pensant en els propers 20, com a mínim. Si Reus vol seguir sent capital comercial no n’hi ha prou amb anar fent; el món canvia molt de pressa i per ser líders hem d’estar al cas de les tendències i dels models proposats per les ciutats més pioneres a nivell mundial.

 El nou concepte que en la meva opinió millor s’ajusta al que Reus en l’àmbit comercial ja és i al que podria arribar a ser és el d’experience city, la ciutat de les experiències però no en el sentit de “veterania” sinó d’experimentacions o vivències. La idea, aplicada amb èxit en diverses ciutats mitjanes de Dinamarca, és que els nous consumidors no en tenen prou amb adquirir productes o serveis (això ja ho poden fer en qualsevol gran superfície, o més còmodament per internet) sinó que volen viure experiències i emocions que facin que comprar no sigui només comprar sinó que estigui integrat en un combinat que valgui la pena recordar i explicar. Un bon combinat d’art, cultura, comerç, turisme, restauració, patrimoni, urbanisme i oci, que són aquelles coses que fan que valgui la pena viure o anar a una ciutat, i contra les quals ni internet ni les Gavarres poden competir.

 La idea no ens resulta estranya, i per exemple en els darrers anys ja hem construït l’urbanisme adient per dur-la a terme, però cal anar molt més enllà d’allò de “l’art de comprar passejant”. Hem de crear espais i activitats creatives per a per a la canalla, per a la trobada de diversos perfils de gent, per a la música, les arts, la poesia, el disseny… Compte amb els amants de les retallades: els festivals i esdeveniments de Reus (Trapezi, festes majors…) ens posicionen al país i al món, i una política cultural intel·ligent és una peça clau d’aquesta estratègia de ciutat dins aquesta nova economia vivencial, que ha de sostenir una part important dels nostres llocs de treball en les properes dècades. I per aconseguir-ho, cal que un ajuntament obert, una societat civil activa i unes empreses dinàmiques treballem per innovar plegats.

#perReus, fem feina.

Publicat a diari més, Reusdirecte.cat i a delCamp.cat el 27/04/2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s