Fa temps que em plantejo com ens ho podrem fer per mantenir les properes dècades la qualitat de vida i els avenços socials que havíem aconseguit, i que ara veiem perillar. Les veus expertes sempre responen que, en un segle en què no queda petroli per descobrir, es tracta de descobrir idees; i viatjant pel món sovint m’han fet notar que el nostre país té les condicions institucionals, educatives i socials més propícies per dissenyar i innovar. Només ens hi hem de posar.
Encara hi ha qui creu que la política industrial municipal ha de consistir en arrencar més avellaners que el poble del costat. Una política basada en oferir sòl i taxes low-cost potser no incomoda les empreses, però no faria sorgir noves iniciatives, a banda de no estar a l’alçada del paper de Reus com a capital. L’ajuntament té mà en molts més elements que si s’alinien en la mateixa direcció poden convertir Reus en el que des d’ERC proposem, una factoria de la innovació.
La innovació no implica necessàriament caríssimes instal·lacions científiques. Hi ha àmbits molt prometedors a desenvolupar, com el de l’ecoinnovació, per als quals la base tecnològica ja està inventada, i el que cal ara és aprendre a implantar-la. En els propers anys caldrà que alguns territoris facin les proves pilot de nous sistemes sostenibles i especialment dels que impliquin més eficiència energètica. Per exemple, alguna ciutat haurà de ser la primera a tenir una implantació àmplia del cotxe elèctric. La regió de Victoria, a Austràlia, i la ciutat de Peterborough, a Anglaterra, ja han emprès aquest camí, però si Reus s’hi afegís seria el referent a l’Europa del sud. El premi per als pioners serà dominar el mercat d’uns nous sistemes que després s’exportaran arreu, i per tant generar llocs de treball de qualitat, que són el que ara ens cal.
Per aconseguir-ho cal tanta iniciativa privada com de l’ajuntament, que a través dels seus importants volums de compra pública té la capacitat d’impulsar les innovacions. Sobretot, a través del sistema de compra anticipada l’ajuntament pot plantejar necessitats futures que incentiven la innovació i la generació de nous béns i serveis amb un alt valor afegit per l’empresa que els produeixi perquè la permet situar-se al mercat amb un producte diferenciat.
Cal generalitzar aquesta política de compres públiques orientada a la innnovació i en tot això hi pot tenir un paper determinant les empreses que formen part del grup Innova, fent honor al seu nom.
Per canviar el model econòmic a Reus calen noves maneres de fer des d’un ajuntament obert i despert, i això és el que proposem des d’ERC.
#perReus, fem feina
Publicat a Reusdigital.cat el 3 de maig de 2011